• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Nem ad még diplomát az ELTE fizetős filmakadémiája

Augusztus végén írták alá a szerződést a bölcsészkarral és szeptember 12-én elindult a Budapest Film Academy névre hallgató képzés. Az új filmiskola azt ígéri, hogy nemcsak elméleti, hanem átfogó gyakorlati tudást és biztos elhelyezkedést nyújt a hallgatóinak. A fizetős Akadémián akkreditáció és kész program hiányában egyelőre csak terv a beígért MA-diploma. •

Budapest Film Academy / ELTE / film

2011.09.22.

írta/forrás
Halász Áron

Új fejezet a bölcsészkari filmes kurzusok életében a most induló Budapest Film Academy. Programjuk szerint neves hazai és külföldi előadók amerikai stílusban ismertetik meg a diákokkal a filmkészítés átfogó gyakorlatát. A részben ELTE-s oktatók mellett más egyetemről, a szakmából és külföldről alkalmaznak majd előadókat. Közleményük szerint a tanfolyamot félévenként egy néhány napos workshop egészíti ki, amelyet világhírű filmesek fognak tartani, akiket Andrew G. Vajna (2011-től filmszakmai kormánybiztos) hív meg.

A félmilliós költségtérítésért cserébe az Akadémia ELTE-diplomát ígér, de 20% tandíjkedvezmény esetén helyette BFA-tanúsítvánnyal is beérheti a hallgató. A diploma viszont még nem garantált, de az ECTS-rendszeren belüli kreditelismertetéssel bármely hasonló szakon beszámíthatóak az órák. A képzés elindításáról a szerződést dr. Dezső Tamás dékán és dr. Brenner Koloman dékánhelyettes írta alá az ötletgazda Hódi Jenő filmrendezővel, a CinePartners Entertainment Inc. elnök- tulajdonosával.

Kell-e még több filmes?

Magyarországon több helyen zajlik filmes képzés, ezek közül pedig az elméletibb ELTE-BTK-n és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen csoportosulnak a legtöbben, ezekben folyik a legaktívabb szakmai munka. Hódi Jenő – többek között a Metamorphosis című film rendezője –, a BFA ötletgazdája az Akadémia szükségességét a Mohának így magyarázta: „hazajöttem és láttam, hogy a jelenlegi filmes képzés nem a nemzetközi piac felé orientálódik”. Az USA-ban tanult filmrendező, író, producer szerint igény van egy újfajta filmkészítő oktatásra, melyet saját amerikai cége és európai befektetők finanszírozásával alapozott meg. „A nemzetközi koprodukcióra való felkészítést nem nagyon találod meg a hazai képzésben” – indokolja a BFA koncepciójának létjogosultságát az alapító.

Azt is megtudtuk, hogy az Akadémia ötlete másfél éve született meg, de az ELTE vezetőivel csak augusztus 29-én írták alá a szerződést. Hogy miért az ELTE-re esett a választás, Hódi úgy indokolta, hogy a meglévő magas szintű filmelmélet-, filmtörténetképzést nagyon jól össze tudják kapcsolni a BFA gyakorlati oktatásával. Az első félév „Játékfilmkészítés a gyakorlatban” című alapozó kurzusában a „hallgató elsajátíthat olyan tudást – például az operatőr munkájáról is –, amit ha majd producerként tanul, de nem végzi el az operatőri kurzust, hasznosíthat” – mondja. A BFA szerint ugyanis ma már nem elég egy szakmát elsajátítani, egy filmesnek át kell látnia a filmkészítés egész folyamatát.

Mit ígérnek és mennyiért?

„A Budapest Film Academy képzésében egy teljes, elméletet és gyakorlatot egyaránt tartalmazó, akkreditált szemeszter alapára 485 000 Ft” – írja a honlap. Megtudhatjuk, hogy egy szemeszter „minden esetben öt kurzust jelent, melyek az első félév kötelezően elvégzendő alapozó kurzusainak befejezése után a további szemeszterekben a hallgató érdeklődésének megfelelően szabadon választhatóak”.

Lehet viszont spórolni az árakkal, de azzal csökken az ellenszolgáltatás is. „A kurzusok egyenként is felvehetőek, áruk azonban az óra felszerelésigényétől függően változik” – írják. Egy félévnyi, vagyis „öt kurzus felvétele esetén a tárgyakat egyéni áruktól függetlenül egy teljes szemeszterként számolják el, vagyis az öt külön-külön felvett óra összegéhez képest együtt nagyjából 80%-os áron” – szól a filmes matek. Ha valaki spórolni akar és csak az elmélet érdekli, akkor már csak 339 500 Ft-ot fizet, ha pedig kreditet sem kér, de beülne az órákra, akkor csak 271 ezer forintot.

A szabályok szerint ha két kurzus tematikája 75%-ban megfelel, a hallgató intézményének el kell ismernie a kurzust. Ha tehát valaki máshonnan jönne a BFA-ra órákat hallgatni, az ELTE-nél kell kreditigazolásért sorba állni. Ugyanez igaz az ELTE BA-hallgatókra is, de ők a meglévő elméleti és gyakorlati szakirányt nyújtó Filmtudomány MA-ra bekerülve is elismertethetik az ígéretek szerint magasabb szintű tananyagot.

Azt is ígérik, hogy aktív közreműködést nyújtanak az elhelyezkedésben is. Miközben jelenleg alig készül új magyar film és a karrierlehetőségek elég szűkösek. Hódi szerint annyiban tudnak segíteni a hallgatóknak, hogy elküldik őket a megfelelő állásinterjúkra és a munka során hazai és nemzetközi kapcsolatokat tudnak építeni a diákok.

Külföldi ösztöndíjakat firtató kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy ezután a diáknak kell utánamenni, még nincsenek együttműködéseik más országbeli karokkal. Ennek oka abból fakad, hogy az ELTE-vel csak most augusztus végén kötötték meg a szerződést.

Megkérdeztük, lehet-e rászorultsági alapon tandíjkedvezményt kapni a BFA-n. Hódi Jenő így válaszolt: „a rászorultság jó kiindulási alap, de meg kell mutatni, hogy az illető mennyire tehetséges. Ezért írtuk ki például a vírusfilmkészítő pályázatunkat, melyen ingyenes első kurzust lehet nyerni. Ezt a pályázatot a következő szemeszterekben is megismételjük.”

Van diploma vagy nincs?

A Budapest Film Academy honlapja nem fogalmaz egyértelműen az alap- és mesterképzés kereteiről, mint megtudtuk, ennek a bizonytalan jövő az oka. Bár a honlap úgy fogalmaz, hogy „kétéves mesterképzést nyújtanak”, melynek első alapozó szemesztere után lehet szakirányokra menni (pl. vágó, operatőr, producer), mindez csak terv. Vajdovich Györgyi, az ELTE oktatója elmondta: „Hosszú távú terv, hogy a hallgató MA-s diplomát kap, ennek pontos neve Filmtudomány MA filmkészítő szakirány lesz. Ennek az lenne a lényege, hogy a kreditek felét (a filmkészítő szakirányét) a BFA-kurzusok adják, a másik felét a filmtudomány tanszék (filmelemző, filmtörténeti, filmesztétikai és műfaji filmes kurzusok)” – magyarázza. Hozzátette, hogy ez egyelőre terv, de remélik, hogy tavasztól vagy jövő ősztől működni fog.

Bazsa György, a Magyar Akkreditációs Bizottság elnöke ugyanakkor azt állítja, hogy az ELTE-s együttműködés ellenére a Budapest Film Academy nem írhatná, hogy mesterképzést folytat. „Van egy hibrid jellege” – fogalmazott, ugyanis a BFA még nem járt a MAB-nál. „Úgy érzem, hogy a BFA kihasználja az ELTE jó hírét, de ez van, ha egy amerikai PR-os mentalitás betör a magyar felsőoktatásba” – mondta a felsőoktatási bejegyzésekért felelős bizottság tagja. Hozzátette, ők akkor támogatnak egy intézményt, ha megvan a személyi feltételrendszere és infrastruktúrája. Ennek egy része már a bölcsészkar elméleti és gyakorlati képzéséhez eleve adott, de „az amerikai stílusú oktatás és a professzionálisabb keretek és neves előadók” lesz a BFA által adott plusz – válaszolta kérdésünkre Vajdovich Györgyi.
 

Fotó

DIY - Így készült a 3D MOHA logóZSKF Gólyatábor CsopakGazdag szülőt mindenkinekPaintballVOLT fesztivál egy pop9 szemévelSzépségkirálylányFejbőrtérképERASMUSMAN