• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


UPDATE EU FULL: Aránytalanul drága a magyar tandíj – infografika

Mennyibe kerül Európában a bachelor képzés? Országonként a legdrágább és a legolcsóbb képzések alapján hasonlítottuk össze az alapozó stúdiumokat. A magyar képzés ebben a teljes listában is a drágábbak között szerepel. Holnap a mesterképzések összehasonlításával folytatjuk. •

tandíj / egyetem / felsőoktatás / oktatáspolitika / infografika

2012.12.06.

írta/forrás
Lebhardt Olivér

A tegnapi infografikánk elképesztő indulatokat váltott ki, mivel az európai felsőoktatásnak csak egyetlen egy aspektusát emelte ki, ahelyett, hogy általános képet festett volna arról. Az említett chartban szubjektív válogatás alapján kiválogattuk a Magyarországnál olcsóbb, az önfinanszírozó egyetemisták számára is elérhető jogász és közgazdász képzéseket, mert ti. ezeken a területeken teljes egészében tandíjat vezetnek be a következő szemesztertől.

Az eljárást sokan nehezményezték, vagy azért, mert egyéb országokra is kiváncsiak voltak, vagy egyenesen manipulatívnak tekintették a válogatást. A kommentelők nyomására elkészítettük a teljes listát. Az egyszerű válaszokat kedvelőket azonban el kell keserítenünk most is, egy-egy oktatási rendszeren belül nem ritka az 1000 eurós eltérés sem. A támogatási rendszerek teljesen különbözőek és a mesterképzésekre is más költségek igazak.

Tegnapi grafikánkon a regisztrációs költségeket is feltüntettük, ahogy az az Eurydice, az Európai Bizottság alszervezetének kutatása is teszi. Azonban az EU-s kutatás míg sok esetben számol a regisztrációs költségekkel pl.: Cseh Köztársasásg, addig más esetekben mint Svédország ezt nem teszi, így a tegnapi számításhoz képest elképzelhetőek eltérések.

Jó böngészést, holnap a mester képzésekkel folytatjuk:

 

Forrás: Eurydice

(A lista a hivatalos kutatás alapján készült, így azok az országok kimaradtak, amelyek ebben a kutatásban nem szerepeltek.)

Fotó

PaintballRomani Divatbemutató szeptember 21.Menni vagy nemTrash refreshHarmadik típusú fesztiválnyárFridge Fesztivál 2011Egy hely nem elégVizsgadivat