• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Holnap tüntet a Hallgatói Hálózat

Holnap „Az utolsó nyílt nap” néven felvonulást és tüntetést szervez a Hallgatói Hálózat,tiltakozásul a felsőoktatás szétrombolása és a drasztikus keretszám-csökkentés ellen. A szervezők a tüntetésre tízezer embert várnak, vasárnap megjelent szakmai anyagukban pedig a törvény visszavonását követelik. •

tüntetés / Hallgatói Hálózat / felsőoktatási törvény

2012.02.14.

írta/forrás
Szabó Kata

A „Vissza a jövőnket” szóróanyagokkal hirdetett tüntetés délután 3 órakor indul az ELTE lágymányosi kampuszától, majd végigvonul a Műegyetem Rakparton, át a Szabadság hídon a Corvinus Egyetemig, ahol a szervezők beszédeket tartanak a keretszámok drasztikus csökkentéséről, a tandíj- diákhitel rendszer fenntarthatatlanságáról, és a hallgatói szerződésekről. A Hallgatói Hálózat az egyetemisták mellett igyekszik elérni minél több embert, akit a felsőoktatás átalakítása érint, a gimnazistáktól és szüleiktől egészen az egyetemi oktatókig. A szervezők emellett csak civil és diákszervezeteket várnak a tüntetésre, ami már biztos, hogy a Hálózat a Tanszabadságért nevű, főleg tanárokból álló szervezet szintén részt vesz a tüntetésen.

Csurgó Dénes a HaHa tagja úgy véli, a felvételi jelentkezési határidő kilenc nappal későbbre, február 24-ére való eltolása is jól mutatja azt az átgondolatlanságot és kapkodást, ami a kormány egész működésére jellemző. „Látják, érzik, hogy van felháborodás és ellenállás az intézkedések ellen, azt is érzik, hogy ezzel rengeteg érettségiző és jelentkezni akaró gimnazista számításait húzták keresztbe.” – mondja. Az időpont eltolása azonban nem jelent valódi megoldást, ilyen mértékű változásokat az államilag támogatott hallgatók számában csak néhány év alatt, jól átgondolva és az érintettek bevonásával lehetne viszonylag zökkenőmentesen véghezvinni. Vasárnap a HaHa blogján megjelent szakmai anyagban a törvény visszavonását követelik.

Szintén nagy ellenállást vált ki a diákokból a hallgató szerződések bevezetése, amely arra kötelezi az állami ösztöndíjas fiatalokat, hogy a képzési idejük kétszeresét Magyarországon dolgozzák le. „Egy létező problémát a kormány erőből próbál ezzel félrekezelni ahelyett, hogy átgondolt politikával és pozitív ösztönzőkkel próbálnák a fiatal értelmiségieket az országban tartani. Nyilvánvaló, hogy a szolidaritás nagyon fontos az egyetemisták és a költségeiket álló adófizetők között, de nem vagyunk hajlandóak elfogadni, hogy ezt a röghöz kötéssel lehet csak megoldani.” – mondja Csurgó Dénes. A Facebook-on eddig több, mint háromezer-ötszáz fő jelezte a részvételét a szerdai tüntetésen, a szervezők összesen 8-10 ezer embert várnak.


 

A Hallgatói Hálózat kilenc pontban foglalta össze a törvénnyel kapcsolatos kritikáját:

1. A törvény dilettáns

2. Nem számol azzal, hogy az érintettek el tudják-e fogadni

3. A finanszírozás kiszámíthatatlan és függő helyzetet okoz

4. Indokolatlan forráskivonás, átgondolatlan és elsietett keretszám csökkentés

5. A felsőoktatás most még kevésbé fog illeszkedni a munkaerőpiachoz

6. Tandíj? Diákhitel?

7. Mobilitás? Röghöz kötés?

8. A józan és ésszerű irányítás segítheti elő a minőségi javulást

9. Esélyegyenlőség, társadalmi mobilitás

http://hallgatoihalozat.blog.hu/

Fotó

Gazdag szülőt mindenkinekVOLT fesztivál egy pop9 szemévelKalap és szaxiELTE-ÁJK Gólyatábor 2011 GyöngyösFejbőrtérképDivat - 2011 nyárKötélruha és bringaszoknya Paintball