• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Könyvajánló - Andrew Morton: Angelina

Angelina Jolie neve már-már brand. A név kötelez alapon: egyszer botránykirálynő, máskor mintaanya és ENSZ jószolgálati nagykövet. A celebéletrajzok felelőse legújabb sikerkönyvével Ms. Jolie Joker címlapsztorijai mögé is betekintést enged. •

könyv / ajánló / kritika

2011.08.24.

írta/forrás
Budafoki Míra

Kliséből különlegesség

Ki ne hallott volna Angelina Jolie határfeszegető csókjeleneteiről vagy drogügyeiről? Mindenki látta már dicséretre méltó tetkógyűjteményét és a Benetton-plakát gyanús családi fotósorozatait is. Mrs. Pitt életének ambivalenciája már önmagában okot ad arra, hogy az élete elunhatatlan legyen a bulvársajtó számára. Azt gondolnánk, már annyira elcsépelt, hogy könnyed vízparti olvasmánynak a horoszkóp is jobb. Lady Gaga bugyijának tartalma pedig egyenesen kiüti a nyeregből. Andrew Morton életrajzi regénye mégis versenybe száll az összes szennylappal együttvéve. Olyan korábbi szerzeményeit is messze lepipálja, mint a Posh & Becks könyv vagy a Diana hercegnőről írt bestsellere. A váratlan meglepetés pedig egyaránt boncnok és boncolt fél érdeme is: volt mit feldolgozni, és volt, aki tudta a módját. A könyv sikerének titka talán a tökéletes arányokban rejlik. Szubjektivitás és objektivitás, tényszerűség és írói szabadság, szaftos sztorik és szürke hétköznapok. Az egyébként is izgalmas történetet a könyvben megannyi fotó is tovább színezi, ha cserbenhagyna a képzelőerőnk.

Jó alapanyag

Az írónak ebben a körben minden adott volt egy eseménydús élet lejegyzéséhez. Angie személyének kettőssége kínálta a tökéletes koncepciót. Egy ingerszegény gyerekkor az élő „amerikai álomban” az OC-ból jól ismert, mesés környékeken. Máris jöhet Freud bácsi meg a kora gyermekkori sérelmek és a transzgenerációs sorsmegvalósítás – képlet egy kis kapós pszichologizáláshoz! Jon Voight, a macsó sztárpapa jóvoltából már a necces kamaszkor előtt is volt mit a levesbe aprítani. Dustin Hoffmannal és Al Pacinóval karonöltve szolgáltatták a meredek történeteket és a vörös szőnyeget is, amelyek végigkísérik a regényt. Az olvasó már az első oldalon belecsöppen Hollywood csillogó és árnyoldalába is. Egy perc nem telik el izgalom nélkül. A későbbiekben a Tomb Raider lány már nem csak a családi hozományából gazdálkodott. Védjeggyé vált a teljesség igénye nélkül kései gótoskodása, zavarba ejtő vonzereje, az a bizonyos véres üveg a nyakában vagy Billy Bob, mint a második kiegészítője. Sorban ezután még némi heroin, egy rövid biszex korszak, egy random dögös csókjelenet a bátyóval, majd a varázslatos páli fordulat, sztárpárrombolás, hat gyerek és jó sok afrikai kirándulás. Ezt mind körbejárni igazi kihívás lehetett a gyakorlott életrajzírónak, de egyben készülő művének garantált sikerét is jelenti.

Morton-féle 360 fok

Élni tudni kell, meg aztán írni is. Andrew Morton pedig ért ahhoz, hogyan kell egy látszólag egyértelmű élettörténetet ezer szemszögből megközelíteni. Regényében nemcsak a szűk családot és közeli barátokat szólaltat meg, hanem Angelina hétköznapjainak utolsó mellékszereplőit is. Fejezetenként tárul elénk az adott életszakaszról számtalan értelmezés, mese és pletyka. A könyv komplett családfát vezet vissza a dédszülőkig anyai és apai ágról egyaránt. Az ismerősök emlékein és gondolatain átszűrve még a dédnagymama temetéséről és a nagyszülők Beverly Hills-i esküvőjéről is olvashatunk. A kapcsolatok szövevényes hálózatát még Marquez maga is megirigyelné. Csak győzzük nyomon követni! A precizitás kiteljesítéseképp az író pontos asztrológiai elemzést kért regénye tárgyáról. Sőt még Jennifer Aniston pszichológusát is megkérdezte a Jolie–Pitt-féle egyedi családmodellről. Ez a tudományoskodás ugyan több ponton is megkérdőjelezhető, mégis tovább fokozza a könyv sokszínűségét.

Fotó

Külker Gólyatábor 2011. BalatonlellePont Ott Parti - ArcokELTE-ÁJK Gólyatábor 2011 GyöngyösRomani Divatbemutató szeptember 21.KendoDivat - 2011 nyárAntwoord a Sound legbetegebb koncertjeVOLT fesztivál egy pop9 szemével