• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Lengyel–magyar barátság a Design Héten is

Az idei Design Hét díszvendége Lengyelország lesz, így nem csak a magyar, de a lengyel design szinte teljes spektrumával megismerkedhetünk a szeptember 30-tól október 9-ig tartó rendezvénysorozaton. •

design / film / lengyel

2011.09.27.

írta/forrás
Bedi Cecília

Aki megszállottan keresi a szépet és a művészit a hétköznapok rohanásában, mindenképpen szerezzen egy programfüzetet vagy tájékozódjon az esemény honlapján és tegye szabaddá az első októberi hetet. Lesz itt ugyanis minden, mi szem-szájnak ingere. Szó szerint, mert a megszokott felhozatal mellett a Design Hét Gasztro is útnak indult. Ennek keretében a hazai food design öt fontos szereplőjének exkluzív alkotásait élvezhetjük jó kis belvárosi helyeken, ami remélhetőleg ráerősít az urbánmodern életérzésre. A Nostro Gasztrobárban a Krúdy utcában egy olasz–magyar fejjel újragondolt szürkemarha-specialitással ismerkedhetünk. Kihagyhatatlannak tűnik a Múzeum körúti Insitu design vegyesbolt kínálatából a ColorÍze ceruza is, melynek végén az édes bevonatot nyugodtan rágcsálhatjuk gondolkodás közben.

Az idén nyolcéves Design Hét egyik fő célja Budapest helyi árnyalatainak bemutatása, felfedezése. A rendezvény segít megtalálni sok kis mellékutcában megbúvó butikot, designkuckót, melyek szerves részea Pest varázsának. A kiállítások, például a Couleur Locale – Európa színei tárgyakban vagy a Design Takeaway megmutathatják azokat az irányvonalakat, melyek mentén saját életünkbe is illeszthetünk designtárgyakat, egyedi tervezésű ruhákat, kiegészítőket. A Design Hét vásárlási akció során pedig a programfüzet és a benne található kuponok felhasználásával 72 kisboltban, galériában és bemutatóteremben zsákmányolhatunk igazi kincseket 20% kedvezménnyel.

Ligosztájeva Annamária nem először vesz részt a rendezvényen, idén a Design Hét kommunikációján dolgozik. Egyetemistaként a Kiskakas Animációs Filmnapok műsorát különösen ajánlja, melynek célja, hogy megismerjük a hazai és a környező országok legjobb animációs oktatási intézményeit és munkáit, idén különös tekintettel a lengyel alkotásokra. „Érkezik egy sztárdesigner duó Ausztriából, lesz Pecha Kucha Night a Szikrában, egyes workshopokon magunk is alkothatunk. Én alapvetően a legtöbb programot iszonyú izgalmasnak találom. Érdemes kézbe venni a programfüzetet, a legtöbb kultúrhelyen megtalálható” – mondja Annamari.

A Nyitott stúdiók program keretében tizennégy hazai designer és brand várja megadott napokon az érdeklődőket saját terében, ahol a fejükből kipattant gondolatok megvalósulnak, folyamatában láthatjuk a kreatív tervezés és megvalósulás örömeit és kihívásait.

A lengyel designkultúra által is sokat gazdagodhatunk az idei Design Héten, és még utaznunk sem kell. Akit mélyebben érdekel a téma, előadás-sorozaton vehet részt Mitől jó a lengyel design? címmel, s hogy jó, arról meggyőződhet Natacha Pavluchenko díjnyertes Urban Fusion kollekciójának és az Ambermoda borostyános ékszereinek mustrálása közben vagy számos, lengyel újításokat bemutató programon.

Válogassunk figyelmesen és bátran a sok ínyencség közül, keressük a Design Hét segítségével együtt sajátosan magyar és közép-európai „kulturális DNS-ünket”, amitől egyedivé és utánozhatatlanná válunk a globalizálódó tárgyi és vizuális kultúra világában is.

Fotó

Kötélruha és bringaszoknya FejbőrtérképA város szuperhőseiFacebookTrash refreshMenni vagy nemGazdag szülőt mindenkinekBetyárdűlő