• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Fa + puszta + nap = Hello Wood alkotófesztivál

A Kapolcs melletti Csórompusztán művészeti egyetemek fa-, film- és tipográfiaőrült hallgatói jöttek össze, hogy együtt alkossanak. A műveket leghamarabb a Sziget Világzenei Nagyszínpadánál csodálhatjuk meg. •

építészet / művészet / tábor / film / MOME / nyár

2011.08.03.

írta/forrás
Balkányi Nóra

Az első Hello Wood Fesztivált egy elmaradt dán alkotótábor hívta életre. A 2010-es dániai Woodfestivalon alapvetően rengeteg fa alapanyag állt volna a pályázó csapatok részére, hogy aztán szabadon alkothassanak szobrokat, installációkat, bármit. Az ötletből Pozsár Péter építész és Bakos Maxim közgazdász az ÚJIRÁNY csoport és a MOME line – designműhely szervezésében idén másodszorra rendezte meg az eredeti elképzelésnél többet és mást nyújtó Hello Woodot. A 2011-es összejövetelen az építkező Wood Workshop mellett még két másik terület, a tipográfia és a film is teret kapott. A júliusi hétről és a további tervekről a többek közt építészekből, formatervezőkből álló wood csoportban dolgozó Tóth Anikóval és a tipográfusok közül Hangyás Gergővel beszélgettünk.

Hello Wood Fesztivál – A hangulat from mome line on Vimeo.

„Adott volt 10 kilométernyi, 4x4 centiméter keresztmetszetű faléc, 1 kilométer papír, 5 Sony kamera, 54 diák 9 hazai és 3 határon túli intézményből, 17 csapatvezetővel. Ehhez jött hozzá a 40 000 négyzetméternyi helyszín, a vakító napsütés és 400 liter fröccs. Az eredmény 14 alkotás és valami megfoghatatlanul nagyon jó: együtt dolgozás, hulladékfából tábortüzelés, esti lazulás, közös hullámhossz és perspektívatágítás” – mesélik a szervezők.

Fa

Anikó a BME építészmérnök-hallgatójaként volt az egyik Wood csoport tagja. Az építészeket pályázat útján válogatták be a szervezők: „Egy részletét kellett leadnunk a portfóliónknak, amiben volt egy önéletrajz, körülbelül öt oldal válogatás a munkáinkból és egy motivációs levél” – magyarázza. Szerinte a különböző területek együttműködése az, amitől más a Hello Wood, mint a többi workshop: „Ott vagyunk egyszerre építészek, tipográfusok, filmesek, formatervezők, képzőművészek. Ez iszonyatosan fontos. Az építészet jellemzően interdiszciplináris, nagyon sokfelé el lehet menni, például grafikai és látványtervezői világba. A mi csapatunkban ez nagyon kijött, együtt dolgoztunk a filmesekkel és az épületünk része lett egy tipográfiai munka is.”

Tipo

A tipográfusok is vegyes csoportokba kerültek, fontos szempont volt az új kapcsolatok születésének elősegítése. „Próbáltuk elérni, hogy lehetőleg minden csoportba olyanok kerüljenek, akik nem ismerik egymást. Különböző egyetemekről és azon belül különböző évfolyamokról érkezők kerüljenek össze – meséli Gergő, a Tipo Workshop egyik ötletgazdája és szervezője, a MOME mester szakos tervezőgrafikusa. – Katyi Ádámmal beszélgettük még régebben, hogy Magyarországon nincsen semmilyen kifejezetten grafikai vagy tipográfia-workshop. Mikor tavaly fölkerültünk a MOME-ra mester szakra, mindketten elkezdtünk dolgozni a MOME line-nak. Megkérdeztük, hogy nem tudnák-e ők lebonyolítani egy ilyen kezdeményezésnek a szervezési, anyagi oldalát, mi pedig foglalkoznánk a szakmai résszel, összehívnánk az embereket. Azt mondták, oké, de lehet, hogy egyszerűbb lenne, ha becsatlakoznánk a Hello Woodba. Akkor már biztos volt, hogy lesz film is, úgyhogy miért ne legyen három irány.”

Film

A filmesek három csapatban dolgoztak, Nagy Dénes, Nagy Viktor Oszkár és Réthelyi András rendezők vezetésével. A filmkészítés műfaja önmagában is a különböző szakterületekről összejött emberek együttműködése – a csapatok munkáját színészek, hangmérnökök is segítették. A leginkább mesterkurzusként működő egy hét alatt a filmes csapatok kitaláltak történetet, leforgatták és meg is vágták a filmeket. A kikötés csak annyi volt, hogy a munkák reflektáljanak a kapolcsi helyszínre, mutassák be a falut és a készítők vonják be a tábori élet résztvevőit.

Hello Wood 2011 turné

Az elkészült munkákat először július 22-én a Művészetek Völgyében mutatták be, hamarosan pedig a Sziget Fesztiválra kerülnek majd át. „Már a nulladik naptól kezdve kint lesznek a szobrok és lesznek miniworkshopok is. A fásoknak maradék rövid faanyagokból lehet majd bárányt és tacskót építeni. A tipósoknál lent leszünk mi is egy páran, lesznek ülőalkalmatosságok hullámkartonból és sárkányt készítünk majd” – magyarázza Gergő. Ide nem kell pályázat, a munkához bárki csatlakozhat a nagyréten, a Világzenei Nagyszínpad mellett. A Sziget után legközelebb az őszi Design Héten lehet majd megnézni az alkotásokat.

Tervek – Alkotás + Fesztivál

„Valószínűleg meg fog változni a név alkotótáborra, és tíznaposra bővítjük az eseményt. Hét nap ugyanaz lesz, ami most is volt: amikor szigorúan csak azok vannak lent, akik dolgoznak. Utána következne majd három nap fesztivál. A megnyitó után jöhetne bárki, lennének koncertek, előadások” – mondja Gergő. A 2012-es tervek között szerepel még irodalmi, filozófiai vagy felesleges anyagokat újrahasználó formatervezői csoport is.

„Most egy nagyon brutál hangulatgombócom van – meséli az idei hétről. – Érzelgősség nélkül, a nyár legszebb hete volt. Napról napra ismerted meg az embereket, nem voltak konfliktusok és mindenkit összetartott az, hogy csinálni akar valamit.”

Az alkotótábor egyik célja volt felhívni a figyelmet a fa ökológiai jelentőségére. Ebben segített a JAF Holz Kft. – ők biztosították idén is a megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyagot. „Általában egy tévedés él az emberekben a fa alapanyag használatáról. Ha kivágnak egy fát, ültetnek a helyére kettőt” – magyarázta Gergő.

„A gazdasági és vidékfejlesztési érvek mellett ökológiai szempontból is nagyon fontos, hogy a faanyag visszakerüljön a tervezők asztalára. Aktívan támogatjuk azokat az építészeti és designprojekteket, amelyek ehhez hozzájárulnak. A Hello Wood Fesztivál ezek közül az egyik legkiemeltebb együttműködésünk, amelyet tavaly együtt kezdtünk el a MOME Line-nal és az Újirány Csoporttal” – olvashatjuk Varsányi Tibor, a Jaf Holz Ungarn vezető faipari vállalat ügyvezető igazgatójának véleményét az idei Hello Wood összefoglalójában.

Tóth Anikó portfóliója:
http://issuu.com/tthan/docs/portfolio2011

Hangyás Gergő oldalai:
http://cargocollective.com/aeneis
http://aeneis.tumblr.com/

Hello Wood 2011 a Vimeo oldalán: http://vimeo.com/album/1644728
Hello Wood a Facebookon: http://www.facebook.com/HelloWood

Résztvevő egyetemek: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME), Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE), Kaposvári Egyetem (KE), Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE), Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), Debreceni Egyetem (DE), Szegedi Tudományegyetem (SZTE), valamint a University of Architecture and Urbanism Bucharest (UAUIM), a Kolozsvári Műszaki Egyetem és a Temesvári Műszaki Egyetem.

Fotó

Trash refreshFacebookSzépségkirálylányRomani Divatbemutató szeptember 21.KendoAz elegáns frissességGazdag szülőt mindenkinekKülker Gólyatábor 2011. Balatonlelle