• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Jancsó Miklós szülinapján az Odeonba költözik a Magyarhangya

Az alulról szerveződő magyarhangya közösségi filmes mozgalom a mozizás új, interaktív formáját viszi az Odeon Lloyd moziba. Eddig szélesvásznon még nem látott művek és a vetítéseket körbe bombázó programfolyam várható az idén 18 éves Odeonban szeptember közepétől a decemberi 13-i születésnapig. Ráadásul Jancsó Miklós is itt lesz 90 éves! •

mozi / film / filmforgalmazás / magyarhangya

2011.09.22.

írta/forrás
Balkányi Nóra

Valakinek végre eszébe jutott a moziba vinni mindazt, amit amúgy nem ott nézünk, mert inkább letöltjük, ne adj isten, elmegyünk egy tékába és kiveszünk. Most az elmúlt 100 év filmtermése, online tartalmak, premier filmek, fesztivál slágerek, animációs- és rövidfilmek, vagy még sehol nem látott, külföldi és itthoni egyetemisták által készített alkotások kerülhetnek szélesvászonra. A magyarhangya által szervezett Odeon 18 című rendezvénysorozatban lesz többek között Jancsó Miklós születésnap és zsúr, magyar premierrel dúsított rövidfilm fesztivál, divat és pszicho tematikában futó filmklub, filmes és gasztro bloggerek által összeállított vetítés, néma filmek alatt futó dj szett, a Prizma filmművészeti folyóirat pedig skandináv estekkel és trash-kult-explotation éjszakákkal készül.

Együttműködés

Donáth Péter, a magyarhangya stratégiai vezetője a kedd délelőtt stílusosan az Odeon nagytermében tartott sajtótájékoztatón nagy megtiszteltetésnek nevezte az együttműködés lehetőségét, mely szerint a mozi programszerkesztését ősztől folyamatosan, egyelőre hétfőtől péntekig a magyarhangya veszi majd át. Borsos Erika, az Odeon ügyvezető igazgatója szerint a hagyományos mozizás hosszú távon már nem fog működni, így ha jelenleg 20 százalékos kihasználtság 40 százalékra nőne januárig, később már az egész hét üzemeltetése a hangyákkal együtt valósulna meg - ők pedig új, mozi üzemeltetési feladatkörükben rengeteg tervvel készülnek. A mozis tartalmak közötti navigáció megkönnyítése mellett az online kulturális javak széles vászonra ültetésének lehetőségein is dolgoznak. „A vimeo.com-al és a kickstarter.com-al is folyik az egyeztetés a jogokról. Érdekes lehet például egy-egy művész által követett tartalomból blokkot vetíteni” – részletezte később Donáth Péter. Bemutatkozási lehetőséget is szeretnének biztosítani a kezdő alkotóknak, illetve fontosnak tartják a párbeszéd beindítását a fogyasztók és a készítők között.

Jancsó 90

A magyarhangya indító, Odeon 18 elnevezésű programsorozatának első kiemelt rendezvénye a Jancsó90, ahol a rendező születésnapját kívánják méltó keretek között megünnepelni. Szeptember 22-én 17:30-kor a Stúdió ’80 Jancsó – Hernádi epizódjával kezdődik az ünneplés, 19:00 órakor az Opál Színház előadása és a Suttogó Delek produkciója következik, majd 20:30-kor a Fényes szelek című film vetítésével zárul az este. „Az Odeonba a fiatalabb közönséget várjuk, újratervezett plakátokkal és a Jancsó tematikában terveztetett képregényekkel. 23-án a Magánbűnök, közerkölcsöket, 24-én a Pacifistát, 25-én A harangok Rómába menteket, 28-án pedig a Szegénylegényeket vetítjük majd” – részletezte a programot Ozorai Sári, a rendezvény egyik szervezője.

Programfolyam decemberig

Az év utolsó negyedében várható további programok elképesztően gazdagok – és leleményesek. Az eddig feltehetőleg csak geek filmesek által otthon szűkkörben tartott mozis estek most igazi szélesvásznat és kielégítő hangzást kapnak. A filmes blogok saját válogatás szerinti hardcore alkotásokat, illetve sorozatok első epizódjainak mozis vetítését tervezik a televíziós premierek előtt. A gasztrobloggerek természetesen a filmek által inspirált ételeket főzik, a pszichologia.com szervezésében pedig szakemberek bevonásával lehet párkapcsolati kérdéseket feszegetni – az első vetítésre október 19-én kerül sor, 18:00 órakor.

A Prizma folyóirat októbertől decemberig tartó sorozatában lesznek kortárs skandináv estek a József Attila Körrel együttműködésben, illetve trash-kult-explotation vetítéseket is terveznek. Sor kerül még a divatot érintő vagy azzal részletesen foglalkozó filmklubra (többek között a hg.hu szervezésében), illetve vj-k és dj-k is nekiesnek majd az Odeonnak (például az október 27-én induló Szóljon hangosan a néma! című sorozatban, ahol a némafilmeket zongorakíséret helyett helyben kevert zenével együtt lehet majd élvezni). Ipacs Gergő szervezésében, aki első filmjével, az Ádám pincéjével kereste meg a magyarhangyát, egy október közepétől jelentkező rövidfilmfesztivál is megrendezésre kerül. A filmes mozgalom tervez még videoklippeket és animációs filmeket is vetíteni, vagy éppen az itthoni és külföldi filmes egyetemisták munkáit szélesebb közönség elé tárni.

A pontos időpontokról és a jegyárakról az Odeon, a magyarhangya és az érintett közösségek oldalain, illetve a hozzájuk tartozó facebook oldalakon lehet folyamatosan tájékozódni.

 

Az art mozik finoman szólva elkeserítő helyzetét megunó, a fiatalokat a számítógép elől a moziba csábítani kívánó magyarhangya mozgalom most megint ugrott egy nagyot. Az ötletekkel teli társaságról eddig a Napozz Holddal című Kispál film forgalmazása és népszerűsítése, illetve az általuk kitalált közösségi mozizás modelljének megteremtése kapcsán lehetett hallani: a hangyaPASS-ank nevezett bérlet lényege az volt, hogy az alkotásokat egyszerre, egy időpontban több helyszínen vetítették kísérőrendezvényekkel megspékelve.

 

Fotó

FacebookTrash refreshBetyárdűlőFejbőrtérképRomani Deisgn divatbemutató Szépművészeti MúzeumHarmadik típusú fesztiválnyárKalap és szaxiFridge Fesztivál 2011