• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Why did they push the dislike button?

Te is mindig elolvasod a zenei videókhoz tartozó legnépszerűbb kommenteket? Mi is! Különösen a címben megfogalmazott kérdésre érkező rendkívül szellemes válaszokat. Már itthon is hódít a YouTube-mém! •

internetes mém / videó

2011.08.29.

írta/forrás
mohaonline.hu

YouTube-lélektan

Audiovizuális szörfölés közben a YouTube-on biztosan te is már rajta kaptad magad, hogy hosszú percek óta a videók alatti kommenteket olvasgatod. Nincs is ezzel semmi baj, ez ma már szerves része az online videofogyasztásnak. A popzenei videók esetében általában két típusú hozzászólás váltogatja egymást: egyfelől jelen van a masszív fikázás, valamint a rajongók (ál)naiv értetlenkedése, hogy aki nem szereti bálványukat, miért nézi a videóit, és pláne miért pazarol időt és energiát arra, hogy hosszasan fejtegesse is nemtetszését. A rajongók a védőbeszédek írásában megfáradva egy új mémet indítottak útnak. Az igazi fanok ma már nem imádottjuk érdemeit fejtegetik, hanem azt a kérdést boncolgatják, milyen szánalmas oknál fogva nyomják meg néhányan azt a bizonyos dislike gombot. (A YouTube-on ugye van dislike funkció.) A legszellemesebb megoldásokat pedig mi mással is jutalmazhatnák a monitorok előtt nevetve bólogatók, mint egy felfelé mutató hüvelykujjal.

Miről is van szó?

Vannak instant megoldások a rajongók tarsolyában, például, hogy páran biztosan összetévesztették a dislike és a download gombokat, néhány líraibb zeneszámnál pedig gyakorta olvasható, hogy a szemekbe szökött könnyek okán nyomhatott csak mellé egy-két tucat megtekintő. A legszellemesebbek persze azok a kommentek, amelyek a konkrét előadóra vagy zeneszámra vonatkoznak, esetleg reflektálnak is a közelmúlt eseményeire.

Kanye West esete a fiatal countryénekesnővel

A jelenségre első ízben tavaly figyeltem fel egy Kanye West-videó kapcsán, ahol is egy rajongó úgy magyarázta a többmilliós nézettségi adat és a több tízezer like mellett éktelenkedő 183 „nemtetsziket”, hogy Taylor Swiftnek bizonyára ennyi YouTube-fiókot sikerült gyártania. A háttérsztori sokak által ismert, az atlantai rapper rendesen belerondított Swift kisasszony nagy pillanatába még 2009-ben. Amikor ugyanis az MTV Music Awardson őt szólították, mint a legjobb női előadói díj nyertesét, Kanye is a színpadra rontott és ecsetelni kezdte, miért is nem Taylornak, sokkal inkább Beyoncénak kellett volna besöpörnie az elismerést. A show közönsége és a közvélemény is felháborodott, de titkon persze a fél világ úgy gondolta, igazat szólt a mester. A YouTube-mém ez idő tájt kezdett világszerte elterjedni, a rapper rajongói azóta is aktívak e téren. Az internet átka és csodája pedig pillanatnyiságában rejlik: ez a bizonyos hozzászólás azóta el is tűnt a videó felső sávjából.

Itthon is van, akinek nem tetszik

Míg a világ popklasszikusainál már letűnni kezd a dislike kultusz, hiszen a web 2-ben minden csoda három (hó)napig tart, addig Magyarországon nemrég kezdett elterjedni. Sajnos igazán szellemes megoldások még nem születtek, legalábbis a látókörömbe nem kerültek, ezekre talán egy botrányba fulladó Viva Cometig várni kell. Próbálkozni azért szabad, és kell is! Szeretjük például a Compact Discót és a Feel the raint. De 4 ember nem érzi az esőt...

A Vad Fruttik magányos letargiájával biztosan csak azok nem tudnak azonosulni, akik szerelmesek, hisz 141 embernek van valakije. (141 a dislike-ra nyomkodók számára utal.)

A Tankcsapda-video kapcsán pedig valószínűleg a nagyon részegek nyomhattak csak mellé, no és akik Lukács Laci helyett csupán Kiszel Tündét vették jól szemügyre. (Kiszel Tünde felkonf, érdemes.)

A magyar poptörténelem e téren még egy kiaknázatlan aranybánya, ha valaki kedvet kapott volna a kommentelgetéshez, a bőség kosarából válogathat. Tereskova vagy az Alvin és a Mókusok formáció biztosan izgatottan várja, hogy lecsapjátok az általuk igen magasra küldött labdákat, már ami a számcímeket illeti. De lehettek ennél sokkal kreatívabbak is!

Kommentben küldjétek el a kategória szerintetek legérdekesebb gyöngyszemeit!

Fotó

Menni vagy nemHarmadik típusú fesztiválnyárPaintballRomani Deisgn divatbemutató Szépművészeti MúzeumKalap és szaxiFejbőrtérképTöbb technót a ParlamentbeA város szuperhősei