• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Fórumot tartott az ELTE rektora

A tavaly év végén elfogadott új felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban március 29-én rektori fórumot tartottak az ELTÉ-n. Az intézmény honlapjára beérkezett, majd szavazással megszűrt kérdéseket négy csoportba osztották (finanszírozás, oktatáspolitika, pedagógusképzés, kutatás), és ez alapján válaszolta meg őket Dr. Mezey Barna, az egyetem rektora. •

ELTE / elte rektor / felsőoktatási törvény / Hallgatói Hálózat / Oktatói Hálózat

2012.04.02.

írta/forrás
Somogyi Zoltán

Egyetemi skizofrénia

Az ELTE Állam és Jogtudományi Karának előadójában szép számú érdeklődő jelent meg csütörtök este hatkor. A fórum közönségét az egyetem vezetésén kívül kari oktatók és hallgatók adták. A technikai jellegű információkat követően a rektori bevezetőben elhangzott az egyik legnagyobb probléma, miszerint az egyetem tudathasadásos állapotban van a kari és az egyetemi működési szint problémája miatt. Míg a hétköznapi identitási egység közvetlenül a kar, addig a mindenkori kormány nagyobb, a karok laza kapcsolatából álló egyetemi szinten gondolkozik. Az egyetem rektora elmondta, ha a karok idegenként tekintenek egymásra, az az intézmény kárára válik, a megváltozott körülmények miatt kialakult helyzet ugyanis csak közösen viselhető el. Az körülményekből adódó egyik legnagyobb probléma pedig a forráskivonás.

Kevesebb lesz a pénz

Az első témakör kérdései az egyik legégetőbb területre, a finanszírozásra vonatkoztak. Az ELTE több mint 10%-kal kevesebb állami támogatásra számíthat a következő évtől, ami nagyjából 2,1 milliárd forintnyi kiesést jelent. A források átcsoportosítása nem lehetséges, mivel a támogatások meghatározott célra lekötött összegekké váltak. Ezen kívül a központi régió a 88 milliárdos EU támogatásból mindössze 4 milliárdra számíthat. Mivel az ELTE nagyrészt az állami szektor számára termel diplomásokat (pl. jogászok, pedagógusok, nyelvészek stb.) a piaccal való kapcsolatteremtés is nehezebb. Nem valószínű, hogy külföldi nagyvállalatok például bölcsészszakokat szponzorálnának, ha csak a Nokia nem keres finn-ének-zene szakos diplomásokat új csengőhangok komponálására. Komoly problémát jelentenek továbbá az olyan nyitott finanszírozási kérdések, mint az eddig sem hiltoni nívójukról híres kollégiumok és a sportlétesítmények fenntartása.

Minden hozzáállás kérdése

Az oktatáspolitikával kapcsolatban szintén rengeteg kérdés érkezett, dicsérendő, hogy ezek közül az egyetem a rizikósabbakat is bevállalta. Dr. Mezey Barna rektor kiemelte, hogy a törvényalkotás során folyamatosan képviseltette magát az intézmény, és javaslatokkal látták el a törvényalkotókat. Ez természetesen értékelendő, a probléma mindössze annyi, hogy a kormány a szakmai véleményeket nagyjából annyira vette figyelembe a tervezet kidolgozása során, mint amennyire fontosnak tartotta a háttéranyagok elkészítését. Nagyjából semennyire. A rektor kiemelte, a formális, fél-formális és informális csatornákat egyaránt kihasználják a törvénnyel kapcsolatos reagálásra. A szándék üdvözlendő, a gyakorlat viszont már kérdéses. A hivatalos út már a törvényalkotás során is egyirányúnak bizonyult. A hatalom iróniáját jól példázza, Dr. Kis Norbert oktatási államtitkár helyettes kijelentése, miszerint az eddigi problémák forrását a négy minisztérium közötti munkamegosztás zavara okozta. A tárgyalások azonban már megkezdődtek a hatáskörök egyértelműsítéséről, amelynek végeztével sokkal gördülékenyebb lesz az együttműködés. Ha azt nézzük, hogy egy olyan országban élünk, ahol az illetékesek képtelenek akkora metrót rendelni, ami befér az állomásra, az már nem is okoz meglepetést, hogy néhány minisztérium képtelen együttműködni szakmai ügyekben.

A kérdések között felvetődött az egyetem Hallgatói Hálózathoz való viszonya. A rektor kijelentette, az intézménynek nincs kifogása a HAHÁ-val kapcsolatban, ugyanakkor az egyetemfoglalás tekintetében kitért arra a már korábban is hangoztatott álláspontra, miszerint a terembirtoklás csak meghatározott jogi keretek között lehetséges. Ezen kívül hangsúlyozta, hogy a hallgatói érdekeket képviselő legitim szerv a Hallgatói Önkormányzat. Kiemelte, hogy a HÖK-kel együtt fel lehet lépni, a HÖK nélkül viszont be kell tartani a jogszabályokat.

Szóba került a nap aktualitása is, a kérdezők kíváncsiak voltak az egyetem véleményére (dr.) Schmitt Pál ügyével kapcsolatban. Amikor elhangzott, hogy a köztársasági elnök doktori címét visszavonta a SOTE szenátusa, a közönség tapssal nyilvánította ki véleményt. Dr. Mezey Barna kijelentette, az egyetem vezetése nem véleményezi az ügyet, ugyanakkor az MTA és az ELTE etikai kódexére támaszkodva ő maga egyetért a döntéssel.

A szabadon feltehető kérdések során az Oktatói Hálózat kért szakmai viták céljából ingyenes terembérlési lehetőséget az egyetemtől, ezt azonban a rektor arra hivatkozva elutasította, hogy az OHA országos, így külsős szerv, ezért az intézmény nem tud neki ingyenesen termet biztosítani. Abban az esetben, ha megalakul a szervezet egyetemi alegysége, a kérdés rendezhetővé válik.

Tanárképzés és kutatás

A továbbiakban a pedagógusképzés és a kutatás témakörét érintette a fórum. A pedagógusképzés tervezett átalakításával kapcsolatban egyelőre nagy a bizonytalanság. Ez érezhető volt abból is, hogy ezzel a témával kapcsolatban tette fel a legtöbb jelenlegi hallgató a kérdését. Mivel a háttér itt sem egyértelmű, túl sok konkrétumot nem hallhattak a jelenlévők.
A kutatás esetében is érezhetőek a finanszírozási problémák. A rektor kiemelte, hogy egyrészt fontos a jelenlegi források felelősségteljes beosztása, másrészt egyre inkább nyitni kell az uniós támogatási lehetőségek felé. Ennek jogszabályi (lehessen pályázni), valamint adminisztrációs (tudjanak pályázni) feltételei is vannak.

Zárásképpen a közönség soraiból megjegyezték, hogy gyakrabban lehetne hasonló rendezvényeket tartani, amiben a rektor partnerséget vállalt. Az ELTE oktatói közül páran jelezték, hogy szükség lenne egy olyan felületre, amely teret ad a szakmai nyilvánosságnak. Dr. Fábri György kommunikációs rektorhelyettes a felvetésre reagálva kijelentette, hogy az intézmény online felülete pontosan ezt a célt hivatott szolgálni.

Kilátás vagy kilátástalanság?

A rektori fórumon újból kiütköztek az új felsőoktatási törvény hiányosságai. A legnagyobb problémát a forrásmegvonások jelentik, aminek a következményei a leghamarabb jelentkezhetnek. A felülről történő irányítás (pl. a kutatási profilok meghatározása, munkaerőpiaci „jóslatok” szerinti szakleosztás) az egyetem szakmai függetlenségét és alkalmazkodóképességét sérti. Ráadásul, mivel csupán kerettörvényről van szó, rengeteg a homályos folt, a később rendeleti úton szabályozandó terület, ami bizonytalanná teszi a felsőoktatási intézmények jövőjét. A csütörtök esti fórumon kiderült, hogy az ELTE óvatos duhajként viszonyul a helyzethez, és töretlenül hisz saját maga kiemelt, vezető státuszában (amit a rektor nem győzött hangsúlyozni). A jelenlegi körülmények között azonban nagyobb tökösségre lenne szükség, mert ennek így könnyen rossz vége lehet.

Fotó

Harmadik típusú fesztiválnyárA város szuperhőseiKülker Gólyatábor 2011. BalatonlelleRomani Deisgn divatbemutató Szépművészeti MúzeumCareer power bitchVOLT fesztivál egy pop9 szemévelKendermajálisAz elegáns frissesség