• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Titkos postástársaság Budapesten – lehet, hogy te is a tagja vagy

A Pamlényi Pál Postás Panoptikum című interaktív színházi játékot március 11–12–13-án összesen nyolcszor mutatta be a Dinamó Művház társulata a Fogasházban. A beharangozó szerint a produkcióban nem színészek és nézők, hanem játszók vannak. Közös céljuk pedig az, hogy kézbesítsék az örökké úton lévő csomagot, amelynek titkát eddig még senkinek sem sikerült megfejtenie. •

színház / kritika / fogasház / Színművészeti Egyetem

2011.03.22.

írta/forrás
Turóczy Zsófia

A Dinamó Művház egy fiatalokból álló formáció, amelynek tagjai javarészt a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai. A színházi platform induló, interaktív produkciója mögött olyan másfél éves kísérleti munkafolyamat áll, amelynek egyes fázisaihoz filmmel és képzőművészettel foglalkozó közreműködők is csatlakoztak.

Ha valaki véletlenül nem tudott volna róla: különleges, titkos társaság szervezkedik hetek óta Budapesten. Tagjait egyetlen mitikus személy, Pamlényi Pál köti össze. Na, de ki az a Pamlényi Pál? Az eszményi postás megtestesítője. Aki az egész életét arra tette fel, hogy minden egyes levelet és csomagot kézbesítsen a címzetteknek. Az ő emlékére nevezik a rejtélyes csoportot titkos Pamlényi Társaságnak. Szerintük leveleket eljuttatni a címzetthez több mint egy szakma. A titkos Pamlényi Társaságot olyan emberek alkotják, akik naponta közvetítenek sorsok között és befolyásolják azokat, akár akaratukon kívül is. Életüket egy titkos csomag felkutatására tették fel. Nem maguk keresték a missziót, hanem a misszió találta meg őket. És nem sokkal az előadás kezdete után hirtelen rájön a néző: lehet, hogy tudtán kívül ő is egy a titkos Pamlényi Társaságból, és a következő pillanatban már együtt keresi a többiekkel az elveszett csomagot.

A játék már akkor elkezdődik, mikor kiváltjuk a jegyet az előadásra. Jár hozzá egy sorszámmal ellátott kitűző, ez lesz az azonosítónk, mint a konferenciákon a névkártya. Ezenkívül ki kell tölteni egy kérdőívet, ami leginkább a postával kapcsolatos szokásainkra kérdez rá. Ergo olyan dolgokon kezdünk el gondolkozni, melyek nagy valószínűség szerint még sohasem fordultak meg a fejünkben. Például, hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie a tökéletes postásnak? Ha eddig nem is gondolkoztunk el erről, most mindenképpen fel kell vértezni magunkat ezekkel a vélt vagy valós tulajdonságokkal. Mivelhogy a résztvevők, azaz mi, a Pamlényi Társaság lehetséges tagjai úgy juthatnak egyre közelebb a titok nyitjához, ha aktívan bekapcsolódunk az eseményekbe, útjaink során tapasztalunk, és valóban megéljük az élményeinket.

A játék alatt majdnem úgy kellett figyelni, mint a Mátrix filmeknél: ha elmaradsz, lemaradsz, és elkötelezett postásként ezt nem lehet megtenni. Nem egy feladatot csak a véletlenszerűen kiosztott társsal közösen lehetett megoldani, és egyik váratlan szituációból kerültünk a másikba. Így egyben önismereti gyorstalpalóként is működött a csomagkeresés. Élvezetes volt érezni, hogy a néző „munkáján” is múlik a darab kimenetele, még ha tudta is az ember, hogy létezik egy forgatókönyv. A pároknak össze kellett dolgozniuk, igazi csapattá kellett válniuk, és bejárni a Fogasházat pincétől a padlásig. A befogadói élményt erőteljesen, de üdítő módon tágította ez a fajta interaktív színház. A nézőnek lehetősége nyílt belemenni a felkínált játékba, nyomozni, kutatni úgy, hogy közben tisztában legyen vele, benne van az előadás által kialakított kulturális térben, aktív részese, nem átéli, hanem megéli a darabot.

Végigüldöztük a címzettet városokon át, bűnténybe keveredtünk, bíróságra kerültünk, munkakönyvet töltögettünk, üzenetet kerestünk. Ám annyira leköti a „játszót” a kutatás, hogy annak sikerét és ezzel a darab végét észre sem veszi. Talán ilyenkor hiányzik kicsit a tapsra szánt néhány perc, amíg az ember feldolgozza: itt van vége a darabnak, a falon túl pedig kezdődik a ruhatár előtti tumultussal a valóság.

Mivel forgóasztalszerűen teljesítik a nézők az egyik próbát a másik után, senki sem járja be ugyanazt az utat a játék alatt. Így mindenki hazaviheti a saját, egyénre szabott Pamlényi Pál Postás Panoptikum előadásélményét és a tárgyi emlékét annak, hogy egyszer a Pamlényi Társaság tagja volt: a kitűzőt.
 

Fotó

Divat - 2011 nyárRomani Divatbemutató szeptember 21.Harmadik típusú fesztiválnyárZSKF Gólyatábor CsopakBetyárdűlőAntwoord a Sound legbetegebb koncertjeFejbőrtérképSzépségkirálylány