• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


2011 legjobb munkahelyei

A Világgazdaság-AonHewitt 2011-es Legjobb Munkahely Felmérésében 100 vállalat több mint 23 000 munkatársa vett részt. Az átlagos cégek és a legjobb munkahelyek az emberközpontúság tekintetében különböznek leginkább egymástól. A dolgozók válaszai alapján a kategóriák idei nyertesei: Janssen Cilag Kft. (250 fő alatti vállalatok kategória), Fundamenta-Lakáskassza Zrt. (250–1000 fő közötti vállalatok kategória), Mátrai Erőmű Zrt. (1000 fő feletti vállalatok kategória). •

munka / állás / cégek

2011.11.24.

írta/forrás
Czeglédi Edina

Mitől lesz valaki a legjobb?

A felmérés idén kibővített koncepcióval új tényezőket is figyelembe vett, hogy valóban a legjobbakat találja meg. A cégek felmérésekor az elkötelezettség mellé a hiteles és emberközpontú vezetés, a teljesítményközpontúság, a vonzó munkáltatói arculat és a fenntartható fejlődés szempontjai társultak – az idei győztesek ezeknek a kritériumoknak együttesen kellett megfelelniük.

Mennyire vagyunk lojálisak?

Látványosan megnőtt a munkavállalók lojalitása Magyarországon 2011-re. Az idei felmérésben részt vevők munkatársainak átlagosan 62%-a elkötelezett és lojális munkaadója iránt, míg az elmúlt évben ez az arány csak 57% volt. Ehhez képest a legjobb munkahelyek iránt a dolgozók 83%-a elkötelezett. A megkérdezettek kétharmada nehéz szívvel válna meg munkahelyétől, és csak 28%-uk mondja, hogy könnyen találna most új munkahelyet – ebben a tekintetben a válság óta nem különbözik a legjobbaknál és az átlagos cégeknél dolgozók véleménye. Érdekes, hogy a legfiatalabbak a legkevésbé lojálisak: a 20–24 év közöttiek elkötelezettsége jóval alacsonyabb az idei magyar átlagnál. Ez a korcsoport egyébként kifejezetten kritikus a fizetés témájában és az emberközpontúság megítélésében is. Iparágankénti bontásban a gyógyszeripari dolgozók a leginkább lojálisak, ezt követi az IT/telekom majd a pénzügyi iparág.

Van-e bizalom a sikeres jövőben és megdolgozunk-e érte?

Míg az átlagos cégeknél a munkatársak 68%-a bízik a cég sikeres jövőjében, addig a legjobb munkahelyeknél 87% gondolja ugyanezt. Az idei felmérésből az is kiderült, saját megítélésük szerint mennyit hoznak ki magukból a dolgozók a munka során. A legjobbaknál 45%, vagyis majdnem a cég fele 90-100%-on teljesít, míg az átlagos cégeknél csak 39% hozza ugyanezt.

Mennyire vagyok értékes erőforrás?

Idén az eredmények leginkább az emberközpontúság tekintetében térnek el. Érzik-e a munkatársak, hogy a vezetők a legértékesebb erőforrásként tekintenek rájuk? A magyar átlag alig fele, csak 44% véli ezt igaznak a saját cégére, míg a legjobbaknál az ott dolgozók 71%-a vélekedik így. Ezen túlmenően a legjobbaknál a dolgozók kimagasló többsége gondolja úgy, hogy a felsővezetés jól irányítja a vállalatot, nyíltan tájékoztatják a cég kérdéseiről, a szervezet meg tudja tartani az embereket, és nem utolsósorban a kiemelkedő teljesítményt megfelelően elismerik és díjazzák. A dolgozók kötődése és motiváltsága az üzleti sikeresség alapvető forrása, ezért az odafigyelés minden esetben kifizetődő. Ha egyszerűen akarjuk megfogalmazni: jó munkahelynek lenni továbbra is jövedelmező befektetés.
 

Fotó

ELTE-ÁJK Gólyatábor 2011 GyöngyösAz új szépségideál az androgünDivat - 2011 nyárRomani Deisgn divatbemutató Szépművészeti MúzeumFejbőrtérképKendoTanár lett TanzániábanBetyárdűlő