• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Ösztöndíj kereső

Ösztöndij neve:

Mester- és doktori képzés a világ körül – Erasmus Mundus

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az Erasmus Mundus programok 2012-es pályázati felhívását. Dél-Afrikától Finnországig, nemzetközi tanulmányoktól asztrofizikáig: idén 131 mesterképzésre és 37 doktori programra pályázhatnak, akik úgy érzik, tehetségük és ambícióik túlmutatnak a magyar felsőoktatás határain. •

Erasmus / erasmus mundus / ösztöndíj  / külföldi ösztöndíj / master / MOHA magazin 2012. február-március

2012.04.11.

írta/forrás
Péterfi Barbara

Ha édes nosztalgiával gondolsz vissza az alapképzésed során eltöltött erasmusos szemeszterre, ha nem tudod eldönteni, hogy melyik kontinensen élnél szívesebben, de legfőképpen: ha nemrég megszerzett BA/BsC diplomáddal a zsebedben még nem találtál kedvedre valót a magyar mesterszakok vagy doktori képzések között, akkor az Erasmus Mundust neked találták ki. A 2004-ben elindított program az Erasmusszal szemben nem egy-egy szemeszterre, hanem teljes mester- vagy doktori képzésre kínál ösztöndíjakat, európai és Európán kívüli egyetemekre egyaránt. Az Erasmus Mundus képzései hiánypótló, több tudományterületet átfogó közös képzések, melyek során a világ különböző szegleteiből érkezett hallgatók akár félévente más egyetemen folytathatják tanulmányaikat, így diplomájukat is több egyetemtől kapják.

Szemeszterenként más-más országban?

A képzések mobilitási útvonala, az ún. „mobility track” különböző lehet annak függvényében, hogy milyen szakterületre jelentkezel. Olyan is előfordul, hogy a hallgatók minden félévben más és más intézményben tanulnak. Egy előírás van csupán: a program ideje alatt egy hallgató minimum két országban kell, hogy tanuljon, és ennek a két országnak különböznie kell attól, ahol a hallgató az előző diplomáját szerezte. „Véleményem szerint a tanulókat ily módon körülvevő, állandóan változó környezet gazdagítja és elmélyültebbé teszi a tanulás folyamatát. Hiszen így különböző nézőpontokkal találkozhatnak, többféle ismeretet kaphatnak több forrásból, ráadásul első kézből ismerhetik meg a különböző kultúrákat. Mindemellett olyan „soft skill”-eket (rugalmasság, kreativitás, alkalmazkodóképesség) sajátíthatnak el, amelyek a későbbi munkavállalásuk során komoly előnyt jelentenek” – fogalmaz Dobos Gábor, a Tempus Közalapítvány Erasmus Mundusért felelős programkoordinátora.

Megéri a legjobbak közt lenni

Az EM kimondottan a legjobban teljesítő, tehetséges hallgatóknak szól. Míg a hagyományos Erasmus-ösztöndíj Magyarországon átlagosan 300-350 eurós hozzájárulást jelent a hallgató külföldi tartózkodásának költségeihez, az Erasmus Mundus ennél jóval többet garantál. A program keretein belül fizetik a hallgatók kezdeti költségeit – mint az utazás vagy a vízum beszerzése –, ezen felül az egyetemi tandíjakra fordítható támogatást és a megélhetési költségeket fedező összeget is biztosítanak. Ez mesterszakosoknak akár 1000 euró, doktoranduszok esetében pedig akár a duplája is lehet, havonta.

A hivatalos statisztikákból kiderül, hogy bár egyes programokra több tízszeres túljelentkezés van, 2010-ben minden negyedik magyar pályázónak sikerült bekerülnie egy EM-mesterképzésre, és ez az arány 2011-ben csak javult: tavaly közel minden második, mesterképzésre pályázó magyar diák nyert felvételt.

Pályázati feltételek

„Tekintettel arra, hogy a hallgatók nem csak Erasmus Mundus-ösztöndíjra, hanem egyúttal külföldi mesterszakra vagy doktori képzésre is jelentkeznek, a pályázati folyamat is különbözik a megszokottól, hiszen a hallgatóknak tulajdonképpen felvételi eljárásban kell részt venniük. Mindegyik mesterszak és doktori képzés különböző eljárás- és szempontrendszer szerint veszi fel a hallgatókat, az azonban elmondható, hogy diplomamásolattal igazolt kiváló tanulmányi eredmény, IELTS/TOEFL nyelvvizsgával bizonyított angolnyelv-tudás, jól megírt motivációs és ajánlólevél mindenképpen szükséges a sikeres felvételihez. A felvettekről ezek alapján az adott Erasmus Mundus-képzés felvételi bizottsága dönt” – igazít útba Dobos Gábor.

Pályázati határidő: 2012. április 30.

A programról további információk olvashatók a Tempus Közalapítvány honlapján (www.tka.hu) vagy a www.erasmusmundus.hu honlapon, az aktuális pályázati felhívásokról pedig az Európai Bizottság weboldalán tudsz tájékozódni.
 

Fotó

PaintballFridge Fesztivál 2011BetyárdűlőERASMUSMANAz elegáns frissességTrash refreshEgy hely nem elégKötélruha és bringaszoknya