• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Ösztöndíj kereső

Ösztöndij neve:

Webkettes alkalmazásokkal tarolnának a jövő ígéretes fiatal vállalkozói

Az Életpálya Alapítvány 18. alkalommal rendezte meg Keressük az év legígéretesebb fiatal vállalkozóját! versenyét. A zsűri elmondása szerint a korábbi évekkel ellentétben idén a pályázók nagy része valamilyen webkettes alkalmazás ötletével indult, a tervek azonban sok esetben kiforratlanok voltak. •

pályázat / verseny / web 2.0 / vállalkozás

2011.12.20.

írta/forrás
Szabó Kata

Az év legígéretesebb vállalkozója pályázatra 18-32 év közöttiek pályázhattak már működő, vagy tervezett vállalkozásukkal. Az 1993 óta minden évben megrendezett üzleti terv író versenyen 3 rostán kellett átjutnia a versenyzőknek: első körben a megadott kritériumok szerint kidolgozott üzleti tervet kellett benyújtani. Az írásbeli értékelések után 22 pályamunka került az elődöntőkbe, 11 terv pedig a döntőbe. A döntőn a 8 tagú szakmai zsűri választotta ki a 3 nyertes ötletet.

Fügedi László, a zsűri elnöke a legelső verseny óta részt vesz a szervezésben és a díjkiosztó elején elmondta, a korábbi években kiállítást rendeztek a pályázók munkáiból, akik kézzelfogható termékeket csináltak, az ipar különböző ágaiból érkeztek. Ezzel szemben idén az összes ötlet az informatikához, vagy webkettes szolgáltatásokhoz kapcsolódik. A zsűri elnök elmondása szerint ezeknek a vállalkozásoknak a későbbi sikereit sokkal nehezebb megjósolni, ezért az értékelésnél nagyobb hangsúlyt helyeztek a pályázó személyiségére, és meggyőzőképességére.

Szirmay László az Életpálya Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: „Nem szabad elhinni, hogy főnökünket idézve (Orbán Viktor, a szerk.); Európán kívül is van élet. Hozzátenném van, de nagyon vacak.„ Hiszen – mint megjegyzi – 300 milliós európai piacra érdemes csak termelni. „ Ne dőljenek be az olyan csábításoknak, hogy már nem kell nyelvvizsga a diplomához. Kell tudni angolul és még egy idegen nyelvet, így ki tudnak menni az európai piacra. Nem tudnak olyan butaságot csinálni, amit a 300 millióból néhányan ne vásárolnának meg.” – mondta. Szirmay szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben különösen fontos, hogy olyan fiatalok nevelődjenek ki, akik nem „szolgának vagy altisztnek” készülnek, hanem önmaguk ötletét valósítják meg mindenáron a nehézségeket is felvállalva.

A nyertesek egyébként az anyagi segítség mellett különböző szolgáltatáscsomagokat nyertek, amelyek például jogi vagy más tanácsadást, könyvelést, vagy terembérletet foglaltak magukban. Emellett az első helyezett bruttó 500 ezer, a második 300 ezer, a harmadik helyezett pedig 200 ezer forintot nyert. Az első helyezett Opauszki Tibor és László lett, akik egy frissen alapított vállalkozással pályáztak, amely Magento alapú webáruházak és Facebook alkalmazások fejlesztésével foglalkozna. A második helyen Magda Tamás és Balogi Attila végzett a már működő gyakornok.com oldallal, amely gyakornoki helyekre szóló álláshirdetéseket tartalmaz, kapcsolatot teremtve így a hallgatók és a szakmai gyakorlatot kínáló szervezetek között. A dobogó harmadik helyére Koós Petra Genetrix nevű terméke került. A vállalkozás, egy nemzetközi honlap, amely Magyarország termál- és gyógyvizeit mutatná be és népszerűsítené külföldiek számára.

Mint azt a zsűri is kiemelte, szinte az összes versenyző valamilyen internetes, webkettes ötlettel pályázott, ezek jó része azonban még kiforratlan, nem lehet látni, hogy pontosan mitől nyújtanak újat, vagy jobbat, mint már sok meglévő oldal vagy alkalmazás. Szemenyei Dávid és Ujj Ádám Personal Life nevű projektje például egy olyan közösségi oldalt takar, amely a leírás szerint „segíti a felhasználók életének számos fejezetét, önmegvalósítási törekvéseit, élményeinek tárolását és megvalósítását”. Az azonban sajnos nem derült ki, hogy ez a gyakorlatban hogyan működne. A zsűri szerint sokan bele fognak bukni a vállalkozásukba az első időkben, ami nem baj, mert így tudnak majd tovább fejlődni, és megtalálni azt a piaci rést, ahol érvényesülni tudnak. Bukott vállalkozónak még mindig jobb lenni, mint sima munkanélkülinek.

Fotó

Kötélruha és bringaszoknya Divat - 2011 nyárTrash refreshKülker Gólyatábor 2011. BalatonlelleTanár lett TanzániábanMenni vagy nemAntwoord a Sound legbetegebb koncertjePont Ott Parti - Arcok