• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Ösztöndíj kereső

Ösztöndij neve:

DAAD ösztöndíj! Tanulj Németországban!

A DAAD (Deutscher Akademischer Austausch Dienst), a Német Felsőoktatási Csereszolgálat több évtizede közvetít különböző ösztöndíjprogramjainak keretében diákokat, diplomásokat, doktoranduszokat, posztdoktorokat, kutatókat és oktatókat németországi felsőoktatási intézményekbe. Pályázati határidő: november 15. •

DAAD / német  / ösztöndíj  / külföld / egyetem / pályázat

2011.11.09.

írta/forrás
Szabó Kata

A DAAD számos különböző típusú ösztöndíjat kínál a németül jól beszélő pályázók számára, de a jelentkezőknek komoly szakmai feltételeknek kell megfelelniük. „A DAAD legfőbb céljának azt tekinti, hogy szakmailag a legkiválóbb embereket juttassa ösztöndíjhoz, akik később a hazájukba visszatérve vezető pozíciókban tudják hasznosítani a megszerzett tudást” – mondja Sági Erika, a Német Felsőoktatási Információs Központ szaktanácsadója. A Magyar Ösztöndíj Bizottság adatai szerint a 2009/2010-es tanévben 98-an nyertek el valamilyen típusú DAAD-ösztöndíjat. A szervezet majdnem 60 országban működik, de emellett német diákoknak is biztosítja a külföldi tanulás lehetőségét. Az ösztöndíjakra minden tudományterületről lehet pályázni.

Nyári egyetemi ösztöndíj

Amennyiben még egyetemi vagy főiskolai hallgató vagy, nyári egyetemi ösztöndíjra pályázhatsz. Jelentkezni a master képzés első évében, vagy a bachelor képzés utolsó évében lehet, ha a felsőoktatási intézmény igazolni tudja, hogy tovább fogsz tanulni master képzésen. A nyári egyetemi ösztöndíj szaknyelvi vagy országismereti tanfolyamokra használható fel. A támogatott tanfolyamnak legalább 18 tanítási napot, és hetente minimum 25 tanítási órát kell magában foglalnia. Ezeket a tanfolyamokat a nyári szünetben a német felsőoktatási intézmények kínálják. Az ösztöndíjat elnyerők 650 € részösztöndíjat, 200 € tanfolyamdíj-támogatást, és 200 € utazási hozzájárulást kapnak.

Ha már lediplomáztál

Az egyesület különösen nagy hangsúlyt fektet a kutatói, tudományos ösztöndíjakra, amelyeket alap- vagy mesterképzés után is megpályázhatsz. De komoly szakmai elbírálásra készülj fel! Minden 10 hónapnál hosszabb időtartamú ösztöndíj esetében egy német–magyar professzorokból álló bizottság előtt kell bizonyítanod szakmai rátermettségedet. Oláh Géza villamosmérnök, a Magyar DAAD Alumni Egyesület elnöke kutatói ösztöndíjjal volt kint Karlsruhéban egy tanévet, és kiemeli a megszerzett nyelvtudás fontosságát a későbbi elhelyezkedésében. Jelenleg egy német multinacionális cégnél dolgozik. Egyébként az ajtó bármely tudományterület számára nyitva áll, Oláh Géza szerint a volt ösztöndíjasok között megtalálható „a régésztől a teológusig mindenki”. A posztgraduális DAAD ösztöndíjak hossza 10 és 24 hónap között van, de először mindig csak egy tanévre lehet elnyerni, és jó teljesítmény esetén meghosszabbítható. A DAAD ezeknél az ösztöndíjaknál havonta 750 € támogatást biztosít a diplomásoknak, és 1000 €-t a doktoranduszoknak.

A DAAD a különböző művészeti oktatásban résztvevőknek is nyújt ösztöndíj-lehetőséget. Ennek keretein belül képzőművészet, formatervezés, építészet, rendezés, valamint a film-, zene-, színház-, tánc- és mozdulatművészet szakos hallgatóknak nyújt szakirányú master- vagy egyéb másoddiplomás képzést.

Ha pályázol

Ha valami különleges témakörben kutatsz, amelyhez a jelenlegi egyetemeden vagy főiskoládon nem igazán adottak a körülmények, vagy csak kipróbálnád, milyen külföldön a szakmai légkör, érdemes pályáznod! A német felsőoktatási intézmények ugyanis összekötik egymással a kutatást és az oktatást, így sokkal gyakorlatiasabb tudást adhatnak, mint például a magyar egyetemek. A posztgraduális ösztöndíjak esetén mi kell egy sikeres pályázathoz? Általában egy munkatervet kell leadni, amit a szakmai bizottság értékel. Legtöbbször igazolni kell a német nyelvtudást, bár vannak angol nyelvű programjaik is. A pályázáshoz személyre szabott tanácsot kérhetsz a DAAD Információs Központban. Az ösztöndíjasok tapasztalatai szerint a munkaadók magát a programot nem feltétlenül ismerik, de szakmai körökben nyilvánvalóan nagy előny lehet, hogy Németországban kutattál vagy tanultál. Aki szeretne elnyerni egy ilyen jellegű ösztöndíjat, össze kell kapnia magát, mert általában nagy az érdeklődés az ösztöndíj iránt, nagy a verseny.

Fotó

KendoSzépségkirálylányDIY - Így készült a 3D MOHA logóRomani Divatbemutató szeptember 21.Y-generációAz elegáns frissességFacebookBetyárdűlő