• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Tudj meg többet a MohaOnline-ról!

Mi az a MOHA Online?

A www.mohonline.hu a MOHA (Mindent az Oktatásról Hallgatóknak) 30 000 példányban egyetemeken ingyenesen országosan megjelenő havi magazin internetes változata.

Moha Ösztöndíj Kereső

Az Ösztöndíjkeresőben tudományterületre, országra, az elnyerhető ösztöndíj összegére és időtartalmára kereshetsz rá.

Sokak szerint egy külföldi félév vagy év, netán teljes egyetemi képzés a tehetősek kiváltsága. Nem tagadjuk, a külföldi tanulmányok pénzbe kerülnek, a lakhatást, a hazainál drágább megélhetést figyelembe véve sokszor valóban komoly összegeket kell befektetnie a diáknak egy-egy ilyen vállalkozásba. Vannak azonban olyan ösztöndíjak, amelyek korrekt megélhetést biztosítanak néhány kiválasztott, tehetséges hallgatónak, mások pedig néhány tucatnak is finanszírozzák többé-kevésbé teljes körűen a külföldi tanulmányait. A szélesebb hallgatói rétegeket elérő programok, mint például az Erasmus vagy a CEEPUS, nem biztosítják a teljes körű külföldi megélhetést, ezzel számolni kell. Azonban még így is elérhetőek bárki számára, nem kell hozzá otthoni hátszél, az ösztöndíjból megvásárolt repülőjegyet és szállást ki lehet egészíteni diákmunkával szerzett jövedelemmel, az unió többi országában ugyanis a hazai körülményekhez hasonlóan dolgozhatnak a magyar egyetemisták. Aztán meg érdemes mérlegelni, hogy a külföldi tapasztalatokkal megszerezhető tudás és a kapcsolati tőke, a nyelvtudás elmélyítése kinek mekkora befektetést ér meg hosszú távon.

Jelenleg a magyar hallgatók 2-3 százaléka fordul meg tanulmányi célból az EU valamely országában, ez legalább 5-6 ezer hallgatót jelent évente. Nemcsak a 10 százalékos európai mobilitási átlagtól maradunk el, hanem közvetlen szomszédainktól is: pl. Szlovákiában 10 százalék fölötti, Horvátországban 6-10, Ausztriában 3-6 százalék a hallgatók mobilitási aránya.

A MOHA magazinban már jól megszokott pályázati naptár online változata segít, hogy ne maradj le egy pályázatról, egy ösztöndíj-leadási határidőről sem.

A Moha ösztöndíjkeresője a facebook-on is elérhető, így ha kérdésed van, másoknak is felteheted. A Facebook közössége és a barátaid segíthetnek neked egy-egy pályázással kapcsolatos probléma megoldásában.

Moha Egyetem Guide

Külföldi egyetemkeresőnkben országonként megtalálod a legfontosabb tudnivalókat az adott ország oktatási rendszeréről, felvételi-eljárásáról, ösztöndíjairól és a tanulmányok költségéről.

Belépő

A Belépő a Moha legújabb nyomtatott kiadványa. Progresszív megközelítésű karrierkalauz és nemzetközi ösztöndíj guide az egyetemi évek tervezéséhez.

Ha tetszett az Erasmus és szívesen visszatérnél, továbbtanulnál külföldön ösztöndíjjal a Moha Belépőt neked találták ki.
A Tanulj külföldön ingyen! rovatban megtalálható a külföldi továbbtanulás minden trükkje, kezdve attól, mire érdemes keresni, egészen odáig, hol és hogyan lehet támogatókat szerezni külföldi tanulmányokra. Azonban nem egyszerűen tanulmányi ösztöndíjakat, hallgatói jogviszonyt megkövetelő általános lehetőségeket gyűjtöttünk össze, hanem valódi munkaként felfogható megélhetési forrásokat és teljes finanszírozást adó támogatásokat. Megvásárolható a jegyzetboltokban és online.

Facebook social plugin

A Mohára Facebook jelszavaddal jelentkezhetsz be. A barátaiddal könnyedén megoszthatod azokat a Mohás tartalmakat, amelyek tetszenek. Ha commentelsz egy cikket, a barátaid elolvashatják a véleményed, és azonnal reagálhatnak is rá.

Moha Facebook fanpage

Csatlakozz a Moha Facebook fanpage-hez, ha szeretnéd azonnal megtudni a legújabb Moha buli helyszínét, vagy először akarsz értesülni a legújabb internetes alkalmazásainkról. Itt nem egyszerűen posztokat találsz majd, hanem akár különböző nemzetközi ösztöndíjak között is szétnézhetsz.

Fotó

A város szuperhőseiFejbőrtérképKendermajálisPont Ott Parti - ArcokRomani Deisgn divatbemutató Szépművészeti MúzeumAz elegáns frissességKötélruha és bringaszoknya Trash refresh